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Q: In Section 5.3 Deliverables, on page 13, one of the bullets states: “Assess the existing mental 
health workforce.”  Could you clarify what would be the expected product of such an 
assessment, or would that be determined by the successful bidder? 
A: The bidder will determine the nature and product of the workforce assessment that is to 
be conducted.  Including a substantive plan for such an assessment will be beneficial to a 
proposal. 
 
Q: The RFP indicates a preference for one of the references to be a consumer leader or person 
with lived experience.  Is it appropriate for that reference to be a consumer leader from 
Milwaukee County who is familiar with our work, or would you prefer that the reference come 
from another project outside of Milwaukee? 
A: No preference is given to references based on geography.  References from persons 
within Milwaukee County are equally appropriate as references from elsewhere. 
 
Q: Is it appropriate to include letters of support from non-County-operated community 
behavioral health organizations in Milwaukee County who are familiar with our work? 
A: Letters of support are not governed by any restriction or preference. 
 
Q: Is there a minimum amount of hours preferred/required that is offered by personnel through 
this RFP? 
A: There is no such minimum. 
 
Q: How much time and for how long are personnel anticipated to commit to providing technical 
assistance? What is the timeline for completion of providing technical assistance? 
A: The overall duration of technical assistance is flexible but is anticipated to last between 
six (6) and twelve (12) months. 
 
Q: How will time of personnel be tracked and invoiced, per self report or via in-person meetings 
only? 
A: In addition to participation and leadership in meetings, personnel hours will be tracked 
by reasonable self-reported estimates of time spent research and preparation. 
 
Q: Are hours of technical assistance proposed to be reported per week or per month? 
A: Hours will be accounted for on a monthly basis. 
 
Q: Will written reports and/or presentations be required beyond meetings? 
A: In addition to reporting regularly to the Mental Health Redesign and Implementation 
Task Force, the successful bidder will work with County staff and other stakeholders to 
create written reports (relevant to the redesign efforts) for policy makers, as needed.  The 
vendor may also be called periodically to present a progress report to the Milwaukee 
County Board of Supervisors and/or Committees reporting to the Board.   
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Q: Where will meetings take place? 
A: Depending on the availability of adequate space, most meetings will be held at the 
Milwaukee County Mental Health Complex (9455 Watertown Plank Road, Wauwatosa, 
Wisconsin).  All meetings related to this project are to be held within Milwaukee County. 
 
Q: The RFP indicates personnel would provide facilitation for deliberations and planning and 
technical support for policy and financial aspects of the design and implementation.  What 
players would actually be involved in the deliberations and planning and in the policy and 
financial aspects work?  Please distinguish between facilitation and technical support.  What will 
each entail exactly? 
A: The facilitative role of the successful bidder will include organizing and managing 
meetings, enabling clear communication among the various participants, and prompting 
timely actions by responsible parties.  The technical support role of the successful bidder 
will include interpreting and applying sound research and successful models of public 
mental health care and system transformation to the unique circumstance of Milwaukee 
County.  A demonstrated capacity for this type of work is strongly preferred. 
 
Q: Are selected personnel under this RFP to be involved with specific redesign projects and 
implementation or will there be future RFPs released for specific services? 
A: The party or parties providing technical assistance to the redesign efforts are to be 
excluded from consideration as providers of the direct mental health services specified 
within the redesign recommendations being implemented. 
 
Q: Regarding utilization and subcontracting with Disadvantaged Business Enterprises (DBEs): 
How are DBEs to be identified prior to confirmation of agency/personnel technical assistance 
assignment? 
A: There are likely expenses that will be incurred in this project that could be directed to 
DBEs, such as accounting, office supplies and computer equipment. Proposers can contact 
the Community Business Development Partners office at 278-4747 for assistance in 
identifying DBE subcontractors. 
 
Q: If the work or subcontracted work is not known or has not been defined prior to RFP response 
submission, are agencies to complete the applicable DBE forms after receiving intent to award 
confirmation? 
A: To receive full points in the evaluation, proposers need to submit the requested forms by 
the submittal deadline. 

 
Q: Would applicable DBE forms be completed once technical assistance or agency assignment is 
known? 
A: It is possible to amend commitments on forms if needs change. 
 
Q: Does the RFP look to reimburse selected agencies for costs incurred with DBE subcontract 
work? 
A: All projected expenses should be included in the proposal, including any likely expenses 
from subcontracted goods or services. 
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Q: Is the minimal timeframe for proposals to be submitted an undue burden for DBE’s? Would 
additional time be granted to pursue DBE relations and contact? 
A: While the timeframe around this RFP is short, we ask proposers to do your best in 
firming up commitments to subcontract.  Many DBE agencies have worked with prime 
contractors on County contracts before and should have some familiarity with timelines 
and requirements.  
 


