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 ADDENDUM NO. 1 
 
GMIA – CESSNA SERVICE CENTER APRON RECONSTRUCTION PROJECT NO. A162-10007 
 

 
 

OFFICIAL NOTICE NO.  6892 
 

GENERAL MITCHELL INTERNATIONAL AIRPORT 
Milwaukee County, Wisconsin 

 
 
Prepared By:  MILWAUKEE COUNTY DEPARTMENT OF ADMINISTRATION  

ARCHITECTURE, ENGINEERING, AND ENVIRONMENTAL SERVICES 
AIRPORT ENGINEERING UNIT 

   5300 SOUTH HOWELL AVENUE 
   MILWAUKEE, WI 53207 

Telephone 414-747-5230 
 
DATE OF ADDENDUM:  February 28, 2014 
 
 
BIDS CLOSE:  2:00 P.M., March 5, 2014 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
 
TO ALL BIDDERS: 
 
Each bidder shall read this Addendum in its entirety to determine to what extent his proposal and the contract 
conditions will be affected.  This Addendum to the Contract Documents is issued to modify, explain, or correct 
the original documents and is hereby made part of the Contract Documents. 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
 
RECEIPT - Sign the following receipt and attach to submitted Proposal Form. 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
 
Receipt of Addendum No. 1, consisting of five (5) pages, for GMIA – CESSNA SERVICE CENTER APRON 
RECONSTRUCTION, Official Notice No. 6892, at General Mitchell International Airport, Milwaukee, 
Wisconsin, dated , is acknowledged. 
 
 

Date                           Firm                                                    

 

 

Per                           Address                                    
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PART 1 – BIDDER’S QUESTIONS AND CLARIFICATIONS 
 
1. Section 501-2.1(a) of specification P-501 requires tests for alkali silica reactivity (ASR) per ASTM C 
1260 and ASTM C 1567. Concern was raised that due to the required time period of these tests, the 
proposed schedule may not be long enough of account for the time required for this testing. 
 
Answer: The ASR testing in P-501 is an FAA requirement, and cannot be waived. The engineer will accept 
ASR test results that were previously done in accordance with ASTM C 1260, and ASTM C 1567, 
provided the test results are from aggregate samples that are representative of those to be supplied for 
use in the concrete mix for this project. If such previous results are unavailable, the successful bidder shall 
commence such testing as soon as possible after contract award to expedite the process. If ASR test 
results are not yet available at the first scheduled pour date, such pour shall either be postponed until such 
results are available and accepted, or commence at the discretion of the engineer. If the pour is 
postponed, additional contract time will be added at no additional cost to the owner. 
 
2. Question was raised as to whether slip-form paving is the only acceptable construction method. 
 
Answer: Section 501-4.8 of specification P-501 allows either slip-form or side-form paving. 
 
3. Question was raised as to whether minor work would be permitted during the day, particularly green 
sawing. 
 
Answer: Any operation that produces excessive traffic and dust (such as sawing for joint sealing, dowel 
bar drilling, hauling) shall be done between 7:00 PM and 7:00 AM. In the case of green sawing, it may be 
permitted during the day on a case-by-case basis. The concern is excessive dust becoming airborne and 
getting into the service center hangar and aircraft. In the case of green sawing, if it can be accomplished in 
such a way as to mitigate the dust (both airborne and tracked onto active pavement), the engineer may 
allow it.  
 
4. Question raised as to whether weekend work is acceptable.  
 
Answer: Similar to question 3 above, any heavy construction operation producing large amounts of dust, 
or having extensive hauling operations requiring the security checkpoint to be staffed, such operation shall 
only be permitted between 7:00 PM and 7:00 AM. 
 
5. Question was raised whether the dowel bars are painted. 
 
Answer: Yes. 
 
6. Question was raised as to the location of the isolation joints. 
 
Answer: Any location where the new concrete pavement abuts existing concrete requires an isolation joint. 
 
7. Question was raised concerning the 20” C-C spacing of the dowels shown on the details plan sheet. 
 
Answer: The spacing is erroneous. The C-C spacing of the 1” diameter dowels is 12 inches (see attached 
revised detail). 
 
8. No detail shown for the low-profile barricades. 
 
Answer: See attached detail for low-profile barricade. 
 
9. No bid item for asphalt pavement. 
 
Answer: Due to the small quantity, all asphalt pavement shown on the plan sheets (temporary and 
permanent) shall be incidental to other pay items. 
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10. Bid Schedule – Item No. 15 “Re-Use Existing Swing Gate, 20-Ft”: For Estimated Quantity, please 
insert “1”. 
 
PART 2 – CHANGES TO PLAN SHEETS  
 
Sheet C401 Miscellaneous Details: Replace the Doweled Construction Joint detail with the following: 

6"

9.5"

JOINT SEAL

9.5"

@ 12" SPACING 0.C. DRILL &
1" DIA. X 19" DOWELS

12
"

EXIST PVMT.NEW PVMT.

GROUT INTO EXISTING CONCRETE.

LONGITUDINAL & TRANSVERSE JOINTS

DOWEL BASKETS PROVIDED BETWEEN 
ADJACENT NEW PANELS.

DOWELED CONSTRUCTION JOINT

NOT TO SCALE
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Sheet C401 Miscellaneous Details: Add the following detail to the sheet: 

2- 12"x12" BRIGHT ORANGE NYLON
FLAGS WITH 12 GA. DIAGONAL WIRE
STIFFENER. TOP SHALL BE MAX. 24"

ABOVE PAVEMENT
(ONE FLAG AT EACH END)

10"X10"X96" LENGTH
ORANGE AND WHITE
HDPE BARRICADE

STEADY BURN LED RED LIGHTS-360 degree
(TWO REQUIRED)

CONSTRUCTION BARRIER DETAIL
NOT TO SCALE

BARRIER NOTES:
1. TYPICAL BARRIER TO BE PLACED ALONG THE LIMITS OF THE PHASES OF WORK, AS SHOWN
  IN THESE PLANS, TO DELINEATE THE CONTRACTOR'S WORK AREAS.
2. BARRIER SECTIONS SHALL BE WHITE WITH ORANGE STRIPES.
3. ALL BARRIERS SHALL BE CHECKED VISUALLY FOR SIGNS OF WEAR AND TEAR ON A WEEKLY
  BASIS AND REPLACED AS NEEDED.
4. ALL LIGHT FIXTURES SHALL BE VERIFIED OPERATIONAL BY CONTRACTOR DAILY.

5. COST OF INSTALLATION AND MAINTENANCE OF BARRIERS SHALL BE INCLUDED IN
  M-101 MOBILIZATION.
6. BARRIERS SHALL BE PLACED END TO END WITH DESIGNATED GAPS FOR VEHICLE TRAFFIC.
7. NO PART OF THE BARRIER SHALL EXCEED 24" IN HEIGHT FROM THE PAVEMENT.

CONTRACTOR MUST HAVE A PERSON ON CALL FOR 24 HOURS A DAY FOR EMERGENCY MAINTENANCE
OF AIRPORT HAZARD LIGHTING AND BARRICADES.
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